Sök

Logga in

Du är här:

@bibovik

@bibovik på facebook   @bibovik på instagram   @bibovik på twitter

Vi gillar också:

148096
148055

Inköpsförslag

AXIELL Script för alla sidor

Bibliotekariernas bästa boktips:

Dagen efter av Lionel Shriver

Dagen efter av Lionel ShriverLondon i början av 2000-talet. Här bor barnboksillustratören Irina tillsammans med maken Lawrence. De lever det trygga livet - var dag är det samma, de känner varandra utan och innan, rutinerna är det enkla, ibland tråkiga, men ändå det trygga i tillvaron.

En av alla dessa rutiner är att de varje år äter middag med den gemensamme bekanten och snookerspelaren Ramsey på hans födelsedag. Men i år rubbas rutinerna en aning. Lawrence är borta, som den expert på terror han är har han hamnat på Balkan och Irina finner sig att mot sin vilja tvingas äta den där traditionstyngda middagen med Ramsey själv. Hon gruvar sig, är rädd att de inte ska ha något att tala om och att Ramsey, som aldrig ens avslutade grundskolan, ska vara alltför oborstad och enkel för att de ska kunna hitta några gemensamma beröringspunkter överhuvudtaget.

Men alla hennes dystra förväntningar kommer på skam. De har en riktigt trevlig kväll på tu man hand, de äter, skrattar, dricker, och hamnar så småningom hemma hos Ramsey. Och det är då det händer.

En känsla uppstår hos Irina, en dragning till Ramsey. En önskan att vara nära honom, att kyssa honom, att älska med honom. Den kommer inte trevande och smygande. Den kommer som en slägga, träffar Irina i magen som ett knytnävsslag.

Och nästa morgon börjar livet om med utgångspunkt i vad som hände den där kvällen. Eller inte hände, beroende på vilken historia man läser.

Genom resten av boken får vi följa Irina i en parallell berättelse där varje kapitel återges i två versioner. I den ena kysser hon faktiskt Ramsey som avslutning på kvällen, inleder ett förhållande med honom och lämnar till slut Lawrence för den stora passionen Ramsey fyller hennes liv med. I den andra går hon på toaletten, intalar sig själv att det här hon känner är löjligt, tar en taxi hem och fortsätter sitt lugna, trygga liv med Lawrence. Båda berättelserna följer samma händelseförlopp, som exempel kan nämnas att i båda delas ett barnbokspris ut, i båda inträffar 9/11, och så vidare, och även de små detaljerna återkommer i båda berättelserna.

Genom åren som går får vi följa Irina genom skratt och tårar, oavsett vilken berättelse vi läser, och det är svårt att säga vilken historia som är “bäst” för Irina. Med Ramsey får hon uppleva en passion som är utöver det vanliga, med Lawrence har hon tryggheten. Oavsett vilken version hon lever vinner hon i känslor och upplevelser, och oavsett vilken version hon lever får hon bruka våld på sig själv och sin personlighet.

Det finns helt enkelt inget rätt och inget fel. You win some, you loose some. Så enkelt, och så genialt är det.

“Dagen efter” är en bok för alla som sett och älskat “Sliding doors”, en parallellhistoria när den är som bäst. Och slutet lämnar ingen besviken. Istället lämnar det allt öppet.

/Tina, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2017-11-20

Snö kan brinna av Katarina Mazetti

Snö kan brinna av Katarina MazettiEn riktig feelgood-historia om studentliv i 70-talets Umeå, där jag själv pluggade några år senare. Man känner igen sej i stämningar och miljöer, minns hur vi kokade linser och hade sjal och näbbstövlar…

Bokens huvudpersoner Birgit, Joakim, Vackergunilla och Brecht är alla folkmusiker, hopplöst och obesvarat förälskade i fel person. Birgit faller för Brecht, som bara har ögon för Gunilla, som blir kär i Joakim, som inte kommer över Birgit…

De fyra flyttar ihop i ett kollektiv, hyr ett hus ute på Ön där de odlar giftfritt och på nyårsafton gruppförlovar de sej med varandra. Alla är de politiskt engagerade, ute och demonstrerar och ordnar stora fester.

Tillsammans bildar de bandet "Snön brinner" och ger sej ut på turné runt hela Norrland i en gammal hippiemålad fiskbil. Fisklukten sitter i, så både instrumenten och bandet luktar sill under konserterna.

Det är en härlig period i deras liv, men sedan tar allt en tragisk vändning och några år senare är två av dem borta, lever inte längre.

Fast det här är en rolig och lättläst berättelse, finns det ändå allvar och svärta under ytan.
Författaren spelar själv dragspel och har bott i Umeå, men menar att det här inte är någon nyckelroman eller dokumentär, utan skriver i bokens efterord : "Det mesta har hänt, men kanske inte just där eller då."

/Maria, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2017-04-27

"Odla i pallkrage" av Eva Robild

"Odla i pallkrage" av Eva RobildPallkragar i trädgårdar blir en allt vanligare syn. I den här boken får du tips om hur du går tillväga för att skapa en prunkande köksträdgård utan att behöva ta ett enda spadtag.

Att odla i pallkrage är både enkelt och roligt! Med hjälp av pallkragar och några säckar jord kan du skapa en perfekt odlingsbädd till och med ovanpå asfalt! En pallkrage gör det möjligt för vem som helst att börja odla sina egna grönsaker!

/Gunilla, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-06-01

"Gånglåt" av Elin Olofsson

"Gånglåt" av Elin Olofsson”Gånglåt” kretsar runt systrarna Sonia och Gun-Britt. Sonia ”Salida” Sallström, artist på dekis, kommer hem till Gärningsberg i Jämtland för att skriva en självbiografi och låta sommaren gå. Hon är sångerskan som var stor på sin tid, men som nu lever ett liv bortglömd av fansen. Med henne kommer Harpan, en snäll men lite mjäkig kille som efter en fest hos Salida blev kvar som hennes assistent. Barndomsgården i Gärningsberg sköts numera av systern Gun-Britt och hennes familj, och för att få det hela att gå runt stretar Gun-Britt med servering och loppis, och hon plockar bär och kokar sylt till försäljning.

Gun-Britt är konstant arg och irriterad på sin syster, medan Sonia helst av allt vill ta det lite lugnt. De har alltid varit i luven på varandra, vet exakt vilka knappar de ska trycka på för att få den andre att reagera och som barn slogs de med knytnävarna på vinden där ingen kunde gå emellan. Den här sommaren rinner det över för Gunning (som hon kallas) när Sonia går ut i lokaltidningen och säger att hon ska bygga ett Dollywood, ett museum över sig själv på gården som Gunning äger, brukar, sköter. Visserligen skulle det inte gå utan Sonias ekonomiska tillskott, men det är ändå så självupptaget och hänsynslöst att precis som vanligt få allt att handla om henne, om Salida.

Det är i konflikten och spänningen mellan systrarna som berättelsen slingrar sig fram, i skogen och på lanthandeln. Runt de två kvinnorna rör sig de andra, Harpan, Gunnings dotter Jenny, arkitekten som hyr en av stugorna och Gunnings man med sina bekymmer, tankar, vrede, kärlek och svek.

/Tina, Arkenbiblioteket

Elin Olofsson, född 1979, bor i Östersund och Offerdal i Jämtland. Hon debuterade 2013 med romanen "Då tänker jag på Sigrid" och året därpå kom "Till flickorna i sjön", för vilken hon bland annat nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. I januari 2016 kom hennes tredje roman Gånglåt, där hon fortsätter att skriva om liv och villkor för kvinnor på landsbygden. Elin Olofsson är också krönikör i Östersunds-Posten och besöker Arkenbiblioteket måndag 25/4 kl 18:30.

Alla bibliotekens böcker av Elin Olofsson hittar du här: böcker av Elin Olofsson på biblioteken

Publiceringsdatum: 2016-04-25

"Sjuka själar" av Kristina Ohlsson

"Sjuka själar" av Kristina OhlssonFörst sattes träd i brand. Sedan öppnades portarna till helvetet.

Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka.

Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret.

Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?

Kristina Ohlsson är en av våra mest lästa deckarförfattare, och med "Sjuka själar" ger hon sig nu på att skriva skräck.

Publiceringsdatum: 2016-02-26

"Svart kvinna", utgiven av Fanna Ndow Norrby

"Svart kvinna", antologi utgiven av Fanna Ndow NorrbyEn samling berättelser som svarta kvinnor i Sverige delat med sig av, citat från vardagshändelser varvat med nyskrivna texter på teman som kroppen, hudfärg, jobbet.

Här visar författarna på den vardagliga rasism som svarta fortfarande utsätts för och den ojämlikhet som finns i vårt samhälle; som svart och kvinna är man dubbelt utsatt.

En drabbande bok som visar på hur utbredd okunskapen och främlingsfientligheten är, även där man minst anar det.

Fanna Ndow Norrby är frilansskribent och startade kontot @SvartKvinna på sociala medier. Kommentarerna där blev upprinnelsen till den här boken, "om våra liv, om andras ord, om Sverige idag."

/Maria, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-22

"Sveket" av Ursula Poznanski

"Sveket" av Ursula PoznanskiVärlden ser annorlunda ut efter alla krig. Eleria lever i en av sfärerna där allt är perfekt och rättvist. Genom sina handdatorer styrs deras fysiska tillstånd, när och vilken föda de behöver, vätskenivån, och när de håller på att bli sjuka.

Ria är rankad nr 7 på den elitakademi hon går på. Hon utbildar sig till att bli expert på att övertyga och övertala och att läsa andras minspel. Hon har tillsammans med de andra eleverna blivit framavlad i provrör, för att bli utbildade till högpresterande vetenskapsmän och ledare.

Ria och de andra studenterna arbetar med att vidareutveckla livet i sfärerna och att förbättra levnadsförhållandena för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det är vad de tror.

Av misstag råkar hon höra ett samtal mellan två ledare som säger att hon och de andra studenterna kommer att anklagas för högförräderi mot sfärförbundet och dömas till döden.

Ria och fem andra blir utvalda av rektorn på skolan att resa till en annan sfär och träffa Presidenten. Ria förstår att det är nu det ska hända, de ska bli avrättade på tåget på vägen dit. Hon måste varna de andra och de måste fly, men vart och varför måste de dö?

En framtidsskildring som är skrämmande och ruskigt spännande! Nu finns också del två, Sammansvärjningen, i vilken saker avslöjas som man minst kunnat ana…

/Annika, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-12

"Älskaren från huvudkontoret" av Camilla Grebe

"Älskaren från huvudkontoret" av Camilla GrebeEmma har träffat en man som är allt hon har drömt om. Det finns egentligen bara ett problem – han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd. På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst – lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.

Kriminalpolisen Peter Lindgren får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade.

/Gunilla, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-05

"Sonen" av Jo Nesbø

"Sonen" av Jo NesbøFör Sonny Lofthus kom livet att förändras när han var sexton år och hans far - en av de bästa brottsutredarna någonsin - sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var en mullvad, en polis som försåg kriminella med information i utbyte mot pengar. Sonny liv rasade samman och efter att hans mor dött av en överdos tabletter blev han själv narkoman.

Numera är Sonny en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år. Men så en dag får han höra något som förändrar allt, och han rymmer från fängelset.

Och han har mycket att hämnas...

//Tina, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-01-15

"Det är något som inte stämmer" av Martina Haag

"Det är något som inte stämmer" av Martina HaagMan hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv.

Men man har ingen aning.

I slutet av säsongen flyttar Petra in i en ensam fjällstuga. Hon vill försöka komma över det största svek som någonsin drabbat henne, hoppas få distans till det som har hänt och komma vidare i livet. När man inte har någon att prata med hör man väldigt bra vad man själv tänker. Eller finns det något därute som är värre än ensamheten?

Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.

Martina Haag är som författare känd för sina charmiga böcker och kåserier om livet som skådespelare, mamma och författare. Det här är däremot något helt annat. Det är självutlämnande och högst personligt, och ändå inte på något vis självömkande eller elakt.

Publiceringsdatum: 2015-12-21
Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan  

Kontakta biblioteket

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.
Fältet måste fyllas i

Google translate

 

Mera inspiration: