Sök

Logga in

Du är här:

På gång

Tryckfrihetens historia

1766
Den svenska Tryckfrihetsförordningen antas. Den innebar att statlig censur avskaffades och är världens äldsta lag för tryck- och yttrandefrihet.

1812
1812 antogs den lag som blev kvar fram till 1949. Under åren 1812-1845 rådde den så kallade Indragningsmakten. Den innebar att myndigheter hade rätt att förhindra spridning av en tidning genom att dra in utgivningstillståndet.

1949
1949 års tryckfrihetsförordning antas. Nytt i den lagen är att begränsningar om förtal och hets mot folkgrupp införs. Nytt är också meddelarskyddet som innebär att vem som helst har rätt att ge uppgifter till media anonymt för att de ska offentliggöras.

1991
Yttrandefrihetsgrundlagen tillkom 1991 och är utformad med tryckfrihetsförordningen som förebild. Det som publiceras på nätet går under yttrandefrihetslagen.

På gång:

AXIELL Script för alla sidor

Frittord250

Bannlysta romaner:

I Sverige är det sällsynt att böcker censureras av bibliotek och bokhandlar. I USA däremot kan vem som helst anmäla en bok för prövning om de vill att den plockas bort från till exempel ett skolbibliotek. Oftast är det nämligen föräldrar som tycker att deras barn ska skyddas från vissa böcker i sin skolmiljö.

Här är ett urval av bannlysta böcker genom tiderna:

Räddaren i nöden av J. D. Salinger

Räddaren i nöden (1953) av J.D. Salinger är den roman som har varit utsatt för bannlysning näst flest gånger i USA, enligt American Library Association. De åberopade skälen har varit många. Den har sagts vara ”antivit”, innehålla ett vulgärt språk och sexuella scener, överdrivet våld och ockultism. Samtidigt har den toppat New York Times bästsäljarlista, hyllats av litteraturkritiker och lästs och älskats världen över.

Da Vinci-koden av Dan Brown

Da Vinci-koden av Dan Brown publicerades 2003 och förbjöds i Libanon 2004 för att vara för negativ mot kristendomen. Den är starkt ogillad av katolska ledare då man i denna roman avbildar Jesus Kristus och Maria Magdalena som att de har en sexuell relation som gjort att hon blivit gravid. För religiösa ledare sågs detta som en "förolämpning mot Jesus Kristus", trots bokens popularitet. När boken blev en storsäljande film 2006 blev även filmen i sin tur bannad i många länder, bland annat Egypten, Libanon, Pakistan, Samoa, Sri Lanka och Jordanien.

Frankenstein av Mary Shelley

Mary Shelley – Frankenstein (1818)
Skräckromanen om vetenskapsmannen Victor Frankenstein som försöker skapa en människa med hjälp av mänskliga likdelar och elektricitet. Boken ses som en reaktion på upplysningens tro på människans förnuft och lust att förstå naturen, men visar också hur människor bemöter den främmande, monstret. Frankenstein förbjöds av den sydafrikanska apartheidregimen för att innehållet ansågs vara ”indecent, objectionable, or obscene” (oanständigt, stötande eller obscent).

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall slår ned som en bomb när den kommer ut 1976. Så öppenhjärtligt kunde man inte skriva om en medelålders kvinnas sexuella begär och lust. Läsarna (mest kvinnor) höjer henne till skyarna medan litteraturkritikerna (mest män) sågar henne brutalt och skoningslöst och många anser att den aldrig borde ha publicerats.

Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowes bok Onkel toms stuga (1852) var extremt kontroversiell när den först gavs ut. Anledningen var att hon berättade sin historia ur slavars perspektiv och beskrev dem som vanliga människor med känslor och egna tankar. Boken delade USA:s befolkning i två grupper: de som ifrågasatte slavhandeln och ville avskaffa den, och de som ansåg att slavhandeln var berättigad. Det har sagts att boken ökade motsättningarna mellan nord och syd och att det amerikanska inbördeskriget till viss del var en följd av den. Enligt sägnen träffades Stowe och Abraham Lincoln i början av kriget och han ska enligt sägnen ha frågat: ”Så det här är den lilla damen som skapade detta stora krig?”.

Ensamhetens brunn av Radclyffe Hall

Ensamhetens brunn (1928) av Radclyffe Hall är en av de första lesbiska romanerna och har kallats en lesbiskhetens bibel. Boken handlar om Stephen, en ung kvinna i början av 1900-talet som bär manskläder, klipper håret kort och förälskar sig i andra kvinnor. När Ensamhetens Brunn kom ut i England 1928 förbjöds den i domstol eftersom den inte ansågs skildra lesbisk kärlek på ett tillräckligt avskräckande sätt. I många andra länder mottogs boken bättre och den är översatt till elva språk. Exemplar tryckta i Frankrike smugglades in i Storbritannien fram till 1949 då den kunde tryckas lagligt.

Giftas av August Strindberg

August Strindberg – Giftas (1884)
En samling noveller av Strindberg, vilka skildrar olika äktenskap och kan ses som ett inlägg i den tidens ”sedlighetsdebatt”. Boken drogs in och Strindberg åtalades, inte för osedlighet utan för hädelse, eftersom han skrivit att det var bedrägeri att likna nattvardens vin och oblat vid Jesu blod och kropp. Strindberg frikändes och boken spreds.
Idag kanske det mest är Strindbergs kvinnosyn i novellerna som upprör oss.

Tryckfriheten 250 år!

2016 firar vi något av det dyrbaraste vi har. Rätten att skriva och trycka vad vi vill utan att censureras, samtidigt som vi alla har ett skydd i lagen mot förtal och kränkningar. Biblioteken i Västernorrland uppmärksammar jubileet bland annat med en utställningar om tryckfrihetens historia och författarbesök.

Under hashtaggarna #bibliotekenivästernorrland #frittord250 samlar vi allt som görs på våra bibliotek.

Frittord250

Google

 

Följ oss!

@bibovik på facebook   @bibovik på instagram   @bibovik på twitter

Arrangemang:

Böcker om yttrande- och tryckfrihet:

67194
128532
141341
171256

Här finns våra bibliotek:

Karta över var du hittar våra bibliotek.