Logga in

Du är här:

@bibovik

@bibovik på facebook   @bibovik på instagram   @bibovik på twitter

Kontakt:

Arkenbibliotekets ungdomsavdelning
tfn: 0660-880 20
Skicka epost

Annika Strandberg
(ansvarig)
tfn: 0660-880 14
Skicka epost

Tina Ottosson
(ungdomsbibliotekarie)
tfn: 0660-889 23
Skicka epost

Bibblan svarar

AXIELL Script för alla sidor

Sök bland bibliotekens böcker för unga:

Bibliotekariernas bästa boktips:

"Du och jag, Marie Curie" av Annika Ruth Persson

"Du och jag, Marie Curie" av Annika Ruth PerssonJenny är femton hösten när hon blir tillsammans med Filippa. Förälskelsen känns i hela kroppen och i sin dagbok berättar Jenny allt för Marie Curie.

När hon hinner.

För det händer mycket det året, och när sommarlovet börjar har Jenny funnit nya ord och sammanhang att ta med sig in i framtiden.

En underbar bok om att vara ung och kär, och att hitta sin väg genom livet.

/Lina, Arkenbiblioteket

"Hälsningar från havets botten" av C Lindström

"Hälsningar från havets botten" av Christina LindströmFille är 16 år och på uppropet första dagen på gymnasiet är plötsligt HON med stort H där. Hon som gick i hans klass på lågstadiet och som var Filles barndomsförälskelse. Hon som en dag bara var borta. Hon som han inte kunnat sluta tänka på. Hon som fortfarande äger hans hjärta. Hon. Hanna.

Nu är hon plötsligt tillbaka, och ska gå i Filles parallellklass. De kommer att ha massor av lektioner tillsammans, och Fille gör verkligen allt han kan för att få komma henne nära. Men Hanna är ingen som släpper andra inpå livet. Hon har svårt för att umgås med människor och vill helst inte synas alls. Men så åker de båda klasserna på klassresa tillsammans. 

"Och så plötsligt, nästan helt utan förvarning, lägger hon en hand runt min nacke och pressar sina läppar mot mina. Mitt hjärta slår ursinnigt när vi kysser varandra. Fan vad vi kysser varandra."

Fille stiger upp mot himlen som en ballong, men nästa dag är det som om han inte finns för Hanna. Hon ignorerar honom och han fattar ingenting.

Det blir början på en trevande men fantastisk kärlekshistoria som bultar av hjärta, sorg och hudlöshet. Och samtidigt pågår det vanliga livet - med frånvarande föräldrar, sena festkvällar, promenader i duggregn, mer eller mindre genomtänkta hångel, svettiga replokaler och kompisar i trubbel.

"Hälsningar från havets botten" är en fantastisk berättelse om att välja sin egen väg framåt, oavsett var man kommer ifrån, och en av de absolut bästa ungdomsböcker jag läst på länge!!

/Tina, Arkenbiblioteket

"Sveket" av Ursula Poznanski

"Sveket" av Ursula PoznanskiVärlden ser annorlunda ut efter alla krig. Eleria lever i en av sfärerna där allt är perfekt och rättvist. Genom sina handdatorer styrs deras fysiska tillstånd, när och vilken föda de behöver, vätskenivån, och när de håller på att bli sjuka.

Ria är rankad nr 7 på den elitakademi hon går på. Hon utbildar sig till att bli expert på att övertyga och övertala och att läsa andras minspel. Hon har tillsammans med de andra eleverna blivit framavlad i provrör, för att bli utbildade till högpresterande vetenskapsmän och ledare.

Ria och de andra studenterna arbetar med att vidareutveckla livet i sfärerna och att förbättra levnadsförhållandena för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det är vad de tror.

Av misstag råkar hon höra ett samtal mellan två ledare som säger att hon och de andra studenterna kommer att anklagas för högförräderi mot sfärförbundet och dömas till döden.

Ria och fem andra blir utvalda av rektorn på skolan att resa till en annan sfär och träffa Presidenten. Ria förstår att det är nu det ska hända, de ska bli avrättade på tåget på vägen dit. Hon måste varna de andra och de måste fly, men vart och varför måste de dö?

En framtidsskildring som är skrämmande och ruskigt spännande! Nu finns också del två, Sammansvärjningen, i vilken saker avslöjas som man minst kunnat ana…

/Annika, Arkenbiblioteket

"Den ökända historien om Frankie..." av E Lockhart

"Den ökända historien om Frankie..." av E LockhartDet har precis varit sommarlov och Frankie ska nu börja sitt andra år på gymnasiet. Under sommarlovet har Frankies kropp genomgått en hel del förändringar. Innan sommarlovet var hon spinkig och ointressant men nu när hon är kurvig och har hon med ens blivit väldigt intressant. Eller det är i alla fall så hon tolkar killarnas blickar.

Frankie går på den svindyra privatskolan Alabaster. Hennes storasyster har också gått där liksom deras pappa före dem. Därför har hon sedan tidigare hört en hel del om De hemliga bassettarnas sällskap. En hemlig klubb där inga tjejer är tillåtna, endast killar kan bli medlemmar. Frankie är väldigt nyfiken på vad som händer på den där klubben och varför tjejer av någon anledning stängs ute.

Hennes sociala status förändras rekordsnabbt när hon blir ihop med den äldre killen Matthew, skolans populäraste och snyggaste kille. Han är såklart medlem i det prestigefyllda Bassetts-sällskapet något som underlättar när Frankie börjar undersöka vad det är som egentligen händer där. Vad är det som är så hemligt? Och hur i hela friden kan det komma sig att inga tjejer får vara med?

Frankie är en karaktär som det är väldigt lätt att tycka om. Hon är såväl smart som rolig och bjuder på hel del inspirerande tankar vad gäller världens konstigheter. Denna konstiga värld där killar och tjejer behandlas olika på grund av kön. En värld där killar många gånger drar stora fördelar bara genom att vara just killar. Frankie undersöker och tar verkligen tag i dessa orättvisor genom att försöka omskapa världen så att den ska passa alla oavsett kön. Boken är feelgood rakt igenom men med allvarliga undertoner.

En mycket härlig och viktig läsupplevelse!

/Mia, Bredbyns bibliotek

"Trollskogen" av John Holmvall

"Trollskogen" av John Holmvall

En av de första böckerna i Rabén & Sjögrens nya satsning på serier för barn är ”Trollskogen” av västerbottningen John Holmvall.

Boken består av fem korta berättelser som utspelar sig i en riktig sagoskog, fylld av människor, älvor och troll. Teckningarna för tankarna till John Bauer, men språket är Holmvalls eget och kompletterar bilderna på ett klockrent sätt och gör att alla varelser blir ännu mer levande.

Bäst av alla väsen är förstås trollen själva, som sällan har skildrats lika sympatiska som här. Inte alltid snälla, och kanske lite korkade men ändå oemotståndliga:

- Sju granskogar har jag sett växa upp och sju granskogar har jag sett multna ner. Och en gång blir du också grå och torr min skatt. Men nu ska vi fira! Jag hämtar en tallrik med de fetaste maskar och den saftigaste mossa!

”Trollskogen” är egentligen inte enbart för barn, utan en allåldersserie i ordets rätta bemärkelse. Även vuxna kan ha stor behållning av John Holmvalls detaljerade teckningar, känsla för minspel, och hans humoristiska och underfundiga berättelser med en och annan överraskande vändning i handlingen.

John Holmvall är född 1975 och bosatt i Umeå. Han har tecknat väsen och sagor hela sitt liv, och "Trollskogen" är hans debut.

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan  

Vill du skriva boktips?

Skicka oss dina bästa boktips!

Har du läst en bra bok som du tycker alla borde läsa? Skriv ner ditt boktips här och skriv lite om bokens handling, så kan vi lägga upp det här på webbsidan.

Text to Identify Förnya CAPTCHA

Google translate

 

Tinas favoriter:

165757
192989
221468
219984
213881
161504
210999
207990