Logga in

Sök

Du är här:

Veckans boktips

Våra boktips

Biblioteken tipsar

Bibliotek utan böcker är som kärlek utan kyssar! Därför kan du alltid hitta rykande färska boktips här på bibliotekswebben.

Fler boktips hittar du här:

Boktips för barn

Boktips för unga

Boktips för vuxna

Boktrailer för unga

Boktrailer för vuxna

AXIELL Script för alla sidor

Javascript för enkät

asd

Våra boktips:

Dagen efter av Lionel Shriver

Dagen efter av Lionel ShriverLondon i början av 2000-talet. Här bor barnboksillustratören Irina tillsammans med maken Lawrence. De lever det trygga livet - var dag är det samma, de känner varandra utan och innan, rutinerna är det enkla, ibland tråkiga, men ändå det trygga i tillvaron.

En av alla dessa rutiner är att de varje år äter middag med den gemensamme bekanten och snookerspelaren Ramsey på hans födelsedag. Men i år rubbas rutinerna en aning. Lawrence är borta, som den expert på terror han är har han hamnat på Balkan och Irina finner sig att mot sin vilja tvingas äta den där traditionstyngda middagen med Ramsey själv. Hon gruvar sig, är rädd att de inte ska ha något att tala om och att Ramsey, som aldrig ens avslutade grundskolan, ska vara alltför oborstad och enkel för att de ska kunna hitta några gemensamma beröringspunkter överhuvudtaget.

Men alla hennes dystra förväntningar kommer på skam. De har en riktigt trevlig kväll på tu man hand, de äter, skrattar, dricker, och hamnar så småningom hemma hos Ramsey. Och det är då det händer.

En känsla uppstår hos Irina, en dragning till Ramsey. En önskan att vara nära honom, att kyssa honom, att älska med honom. Den kommer inte trevande och smygande. Den kommer som en slägga, träffar Irina i magen som ett knytnävsslag.

Och nästa morgon börjar livet om med utgångspunkt i vad som hände den där kvällen. Eller inte hände, beroende på vilken historia man läser.

Genom resten av boken får vi följa Irina i en parallell berättelse där varje kapitel återges i två versioner. I den ena kysser hon faktiskt Ramsey som avslutning på kvällen, inleder ett förhållande med honom och lämnar till slut Lawrence för den stora passionen Ramsey fyller hennes liv med. I den andra går hon på toaletten, intalar sig själv att det här hon känner är löjligt, tar en taxi hem och fortsätter sitt lugna, trygga liv med Lawrence. Båda berättelserna följer samma händelseförlopp, som exempel kan nämnas att i båda delas ett barnbokspris ut, i båda inträffar 9/11, och så vidare, och även de små detaljerna återkommer i båda berättelserna.

Genom åren som går får vi följa Irina genom skratt och tårar, oavsett vilken berättelse vi läser, och det är svårt att säga vilken historia som är “bäst” för Irina. Med Ramsey får hon uppleva en passion som är utöver det vanliga, med Lawrence har hon tryggheten. Oavsett vilken version hon lever vinner hon i känslor och upplevelser, och oavsett vilken version hon lever får hon bruka våld på sig själv och sin personlighet.

Det finns helt enkelt inget rätt och inget fel. You win some, you loose some. Så enkelt, och så genialt är det.

“Dagen efter” är en bok för alla som sett och älskat “Sliding doors”, en parallellhistoria när den är som bäst. Och slutet lämnar ingen besviken. Istället lämnar det allt öppet.

/Tina, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2017-11-20

Fler boktips:

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan  

Kontakta biblioteket

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.
Fältet måste fyllas i

Goog

 

@bibovik

@bibovik på facebook   @bibovik på instagram   @bibovik på twitter

Här finns våra bibliotek:

Karta över var du hittar våra bibliotek.